divendres, 26 de febrer del 2010

El mapa de l'illa del tresor


Us presentem el Mapa de l'Illa del Tresor, perquè pensem que es indispensable tenir-lo al nostre costat a l'hora de llegir el llibre, ja que durant la narració trobem moltes descripcions dels llocs i les zones on es troben els protagonistes. Tenir el mapa aprop nostre ajuda a orientar-nos i poder saber per les zones que es troben abans de trobar el preuat tresor.

Long John Silver



John Silver El llarg (Long John Silver) és un personatge fictici de la novel·la La Illa del Tresor, de Robert Louis Stevenson. Silver té diversos sobrenoms, entre ells "Barbecue", i "El cuiner de bord" o "The sea Cook" (en anglès, que també va ser un títol alternatiu per a la novel·la de Stevenson).

Si voleu saber una mica més sobre el capità, feu un click aquí.






Ara us presentem una cançó del grup Jefferson Airplane fent referència al pirata de l'obra. Abaix del video, trobareu la lletra traduida.


Esperem que us agradi!

Jefferson Airplane - Long John Silver


Long John Silver, l’arracada a l'orella,
Ell és l'heroi, que això quedi clar.
Fa el mateix que va fer el seu pare,
Vetlla pel Carib,
Robant reis i parlant amb el seu lloro,
Aquesta vegada crec que està a la part més alta.

Les crostes són la formació, raspa el genoll.
Els guàrdies estan alerta, un mal home és lliure.
Ell és com el rellotge elèctric que no necessita de liquidació,
Manté el temps sense les mans.
Peus occidentals no necessiten vinculant,
Corrent descalços pel Japó antic.
A més pot veure milers de països,
Tots són el mateix.
Alguns homes estan bojos,
Alguns d'ells assenyats.
Però tots els homes són regits per una bandera o un joc,
I ell ho sap ningú té vostè si vostè no signa el seu nom.

Long John Silver no serveix a cap rei.
Cap de la terra el pot aturar, per això sent ganes de cantar.
Cada país ara i aleshores,
Rugeix com Irlanda, borratxos i cantant.
Cada monjo ara i després criden els seus homes per escoltar les mosses,
Nit campanes sonant.

Robert Louis Stevenson 1850-1894


 
Robert Louis Stevenson (Edimburg, 1850 – Samoa, 1894) va ser un reconegut escriptor d'històries caracteritzades per l'aventura i la imaginació. Entre les seves obres mes il·lustres es troben "La illa del tresor", escrita en l'any 1883, " La Ressaca ", "El diable de l'ampolla" i "L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hide". Si bé no va rebre educació bàsica, va ingressar a la universitat d'enginyeria per a després canviar a l'estudi d'advocacia. Al finalitzar la carrera es va iniciar en l'exercici de les lleis encara que la seva veritable vocació va ser l'estudi de la llengua i l'escriptura. Casat amb Fanny Osbourne va viure una vida de viatges i malalties fins al seu dia final a causa d'un atac cerebral en 1894.



En aquest apartat us adjuntem un dossier anomenat Gust per la Lectura on trobareu la biografia, objectius, competències i sobretot dos guies didàctiques per a treballar amb els nens i nenes sobre els llibres: L'illa del tresor i el El cas misteriós del Dr. Jekyll i Mr. Hyde.

L'illa del tresor. R.L. Stevenson

Traducció: Joan Sellent Arús
Il·lustracions: Leonard Beard
Editorial: Quaderns Crema


Jim és el fill de l'ama de la posada Almirall Benbow. Un dia apareix un mariner l'única possessió del qual és un cofre. Al cap d'un temps, el vell mariner mor, i Jim va obrir el bagul i descobreix el seu contingut: un llibre escrit a mà, entre les pàgines de la qual troba un paper on hi ha dibuixat el mapa d'una illa amb una creu on indica: “aquí està enterrat el tresor de Flint”. Jim decideix mostrar el mapa al senyor Trelawney i al doctor Livesey i, entre tots, decideixen anar a la recerca del tresor. Durant la travessia, Jim cau en un barril de pomes, i dintre d'ell, escolta els plans de traïció del cuiner John Long Silver i altres mariners. Una vegada en terra ferma, el jove s'escapa i coneix a un antic mariner cridat Ben Gunn; gràcies a la seva ajuda i quan tot sembla perdut, retornen a casa amb el fantàstic botí.

divendres, 12 de febrer del 2010

Holden Caulfield

 

Holden Caulfield, el protagonista de “El vigilant en el camp de sègol”, es defineix com “ el més terrible mentider que mai hagis vist”. Potser sigui així, però la seva influencia, real, no ha deixat d’aturar-se al llarg de més de mig segle de vida. El protagonista, com el seu autor, és un mal estudiant, amb problemes en diferents col·legis. Però aquest antiheroi ha sobrepassat qualsevol moda. 



El cantant, guitarrista i compositor Billie Joe Armstrong, de la banda nord-americana Green Day, va escriure la cançó 'Who Wrote Holden Caulfield?' per al seu àlbum Kerplunk! (1992) basant-se en la seva percepció sobre Holden.



Qui va escriure Holden Caulfield?

Un pensament esclata en el meu cap
 I necessito dir-te
 Són notícies per a la ment
Va ser solament un somni,
 Que va passar fa molt temps?
Creo que ho vaig oblidar
 Doncs no ha estat la primera vegada
 I de segur em torna boig.

 Hi ha un noi que està confós
I ara s'està fent mandrós
No té motivació i la frustració ho torna boig
El fa un pla per a posar-se en peus
 Però al final acaba asseient-se
Algú ajudi-li o va a acabar renunciant.

Recorro la meva ment
Per a veure si puc trobar
Les paraules que vaig deixar enrere
Va ser solament un somni,
Que va passar fa molt temps?
Bé, em dóna igual...
Doncs no ha estat la primera vegada
I de segur em torna boig.




Jerome David Salinger 1919-2010

  

El dia després de la mort de J.D Salinger, el director i editor de Edhasa, Daniel Fernández va escriure un article en el diari "la Vanguardia"  amb el títol "Un mal día para el pez plátano" fent un símil amb el conte "Un dia espléndido para los peces plátano"

El article  el trobareu clickant a la fotografia.

Si voleu llegir la versió sencera en format digital del diari "la Vanguardia" on es mostra aquest mateix article i un altre homenatge publicat pel corresponsal Francesc Peirón clickeu AQUÍ i dirigiu-vos a la pàgina 30 i 31 respectivament.

El vigilant en el camp de sègol. J.D. Salinger


Editorial: Alianza


El guardià en el camp de sègol (The Catcher in the Rye) és una novel·la curta de J. D. Salinger. Al publicar-se en 1951 als Estats Units, la novel·la va provocar nombroses controvèrsies pel seu llenguatge provocador i per retratar sense embuts la sexualitat i l'ansietat adolescents. És considerat per nombrosos experts com un dels llibres més importants del segle XX.
 El seu protagonista, Holden Caulfield, s'ha convertit en una icona de la rebel·lia adolescent. Escrit en primera persona, El guardià entre el sègol relata les experiències de Holden en la ciutat de Nova York, després de reprovar l'any en Pencey Prep, la seva escola secundària.

dijous, 4 de febrer del 2010

Inici d'aquest nou blog

Benvinguts al nostre blog de lectura, sóm l'Adrià Rodríguez i el Jordi Verdú i estudiem 2n de Mestre Educació Primària a la FCE de Lleida.

Dir-vos que aquest blog forma part de l'assignatura lectura i escriptura 6-12. I els objectius que pretenem aconseguir, entre d'altres, són: millorar el nostre gust per la lectura, agafar hàbit per lectura, i construir una petita biblioteca personal.

En aquest blog us anirem informant de tots els llibres que anem llegint i també la informació de cada autor, protagonistes, on comporar-lo, editorials, etc...